Smelink har bytt namn till Ready Digital. Gå till vår nya hemsida. Läs mer.

Jag är intresserad av:

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig:

Eller ring oss:
0470 - 70 36 80

5 december 2016

Smelink spanar framåt: Digitala trender inför 2017

Sara Gröndahl - Webbdesigner på Smelink.se Sara Gröndahl
Webbdesigner

2017 blir innehållets och användarens år. Men vilka trender är på uppgång? Vi har gått varvet runt på Smelinkkontoret och tagit reda på vilka digitala trender du behöver hålla koll på inför det stundande nyåret.

Digitala trender 2017

För ett år sedan skrev vi om stora bilder, platt design och slagkraftig typografi. Design. Och visst, design har alltid varit och kommer alltid att vara en väldigt viktig del av en framgångsrik hemsida eller webshop. Men i årets trendprofetior pratas det i princip uteslutande om innehållet, användaren och företagsnyttan.

Vi lägger mer tid än någonsin framför våra skärmar, vilket gör att företagarna lägger mer och mer resurser på att lyckas få sin röst hörd genom bruset från miljontals röster. På den banan drar Ulrika igång årets trendspaning.

Text med fokus på kundnytta

Ringer du till oss, så är chansen stor att du möts av Ulrikas röst. Hon pratar med kunder hela dagarna och är en fena på att snappa upp trender från alla samtal. Hon ser en trend i hur vi uttrycker oss på hemsidor:

– Prata med kunden! Som företag kan du prata om allt du vill göra. Om du inte kan fångar kunden på hemsidan är allt i onödan. Allt har ett sammanhang och hör ihop: bilder, text, design och grafisk profil utstrålar känslan och det verksamheten vill säga till kunden.

Bättre användarupplevelse med mikrointeraktioner

Fredrik är vår skäggige webbdesigner vars ögon tindrar som barns ögon på julafton, när han upptäckt en häftig effekt han kan lägga in på någon av våra kunders hemsidor. Han ser hur designen kan skapa mer användarvänliga hemsidor och webshopar:

– Yes, mikrointeraktion tror jag kommer bli mycket vanligare på webben också. Det används redan överallt i mobiler, till exempel när du stänger av ljudet på mobilen och den vibrerar till. Du interagerar med tekniken, vilket gör det lättare att förstå vad som händer.

Snabbare hemsidor med javascript

Den förlorade sonen, Andreas, är äntligen tillbaka på Smelinkkontoret efter år av studier på annat håll. Andreas ser en utveckling mot hemsidor som laddas snabbare:

– Hemsidor gjorda med fullständiga javascript front-ends kommer troligtvis fortsätta växa med fokus på att optimera laddningstider. Sidans struktur laddas endast in en gång, och sedan kommer innehållet laddas in dynamiskt efter hand som man navigerar runt på sidan. Då sidan inte laddas om helt vid varje navigation känns den snabbare, samt att man kan använda animationer och transitions när man navigerar. Det är som en singlepage-application fast med mer än en sida.

Tjänster som anpassar sig för användaren

Anders är västkustpojken som jobbar i Växjö men håller till i huvudstaden så ofta han har möjlighet. Anders jobbar som utvecklare här på Smelink och ser hur programmering kan göra webben mer användaranpassad:

– Många tjänster kommer att kunna ändra sig för dig baserat på vad du gillar eller ställer in. Det finns hur många nya programmeringsspråk och ramverk som helst att göra det här. Det gör att det är mer tidskrävande att testa, eftersom det finns flera olika kombinationer och scenarios. När det kommer till säkerhet och personliga uppgifter så är det viktigt att dels att se till att informationen är krypterad men sen behöver jag också ha koll på Personuppgiftslagen så jag vet vad jag får och inte får lagra.

Ökad säkerhet med SSL

Med lagring av personuppgifter och ökad näthandel, ökar även kraven på säkerhet. Niklas är operativ chef på Smelink, men också drift- och säkerhetsansvarig.

– Det kommer att bli mycket vanligare med SSL-certifikat. Ett SSL-certifikat ger en extra trygghet, du kan lita på att det är en seriös butik och att dina uppgifter är säkra. Google kommer till och med börja gilla hemsidor och webshopar med SSL-certifikat extra mycket.

VR - Virtuell verklighet även för företagen

Niklas är vad vi skulle kunna kalla för en riktig tekniknörd. Han har precis köpt ett VR-headset, ett par stora "glasögon" som du sätter på dig för att hamna en virtuell verklighet.

– VR, det är nice! Företag kommer att kunna dra mycket nytta av VR. Mäklare behöver aldrig hålla visningar och det finns redan exempel där läkarstudenter använder det för att "operera". Google Earth håller på att göra om sin tjänst till att passa i VR. Tänk dig att gå runt i vilken stad du vill!

Streama live

Robin jobbar som webbdesigner på Smelink och har ett stort hjärta för att skapa musik och film. Förutom att rörlig media generellt blir vanligare och vanligare, ser Robin några trender som är på uppgång:

– Live-streaming lär fortsätta att öka. Ett flertal företag (T.ex. Adobe) har satsat stort på streaming för att nå med ny information och kommande funktionalitet i sina program. Jag har sett en boom i Facebooks livefunktioner och även appar som Periscope har gjort det möjligt för gemene man att streama.

Nya affärsmodeller som drar nytta av tekniken

Staffan kommer med Ölandsvindarna hit till Växjö med nyheter och funderingar. Han jobbar som marknadsstrateg och har företagsnytta i fokus:

– Digitaliseringen möjliggör nya, mer effektiva affärsmodeller. Därför är det viktigt för företag att se över sina modeller och fundera över hur de kan se ut i en digital värld. Att det nu är möjligt att utveckla business som blir effektivare genom digitalt stöd. Uber är ett bra exempel där de slagit ut den konservativa taxirörelsen. De äger inga bilar men ändå störst.

Jag tycker att Staffan på ett bra sätt sammanfattar vår trendspaning inför 2017. Nu behöver vi höja blicken och se alla möjligheter som finns i den digitala världen. Och det går snabbt: Den som inte hänger med i den digitala utvecklingen hamnar ohjälpligt efter.

För nu - nu går tåget.

Vi pratar gärna mer om trender inför nyåret

Vill du prata? Fyll i dina uppgifter nedan, så hör vi av oss:

Ny hemsida?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss skapa din nya hemsida.

Läs mer

Vill du hamna högre på Google?

Få fler och bättre besökare. Vi sökmotoroptimerar din hemsida.

Läs mer

Numera bloggar vi på
Ready Digital

Lämna följande fält tomt.