Smelink har bytt namn till Ready Digital. Gå till vår nya hemsida. Läs mer.

Jag är intresserad av:

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig:

Eller ring oss:
0470 - 70 36 80

28 september 2016

Googles nya uppdateringar kan påverka ditt företag negativt

Sara Gröndahl - Webbdesigner på Smelink.se Sara Gröndahl
Webbdesigner

Du som har koll på din hemsidas placeringar på Google har kanske upptäckt att det går hög sjö bland sökresultaten just nu. Google testar och uppdaterar sina algoritmer - läs varför och vad du ska göra nu.

Google Possum och Penguin 4.0

En pungråtta och fyra pingviner. Det är verkligen befogat att undra vad de har med sökmotoroptimering att göra.

Google har över 200 algoritmer utifrån vilka de bedömer hur bra din hemsida är. Det är denna bedömning som bestämmer vilken placering hemsidan får i sökresultatet. Google arbetar ständigt för att du som googlar ska få fram så relevanta resultat som möjligt, baserat på t.ex. vad du letat efter tidigare och var du befinner dig.

I sökresultaten har det gått hög sjö hela september, framför allt sedan mitten av månaden. Diskussionerna har gått heta: Vad håller Google på med?

I fredags, 23 september, kom en del av svaren. Google har släppt en fjärde uppdatering av sin algoritm Penguin (pingvin) som ytterligare ett steg att rensa spam från sökresultaten. Obekräftade källor talar också för att Google gör platsen du googlar ifrån viktigare än tidigare, en uppdatering som kallas Possum (pungråtta).

Google Penguin 4.0:

Spamrensning i realtid och sidspecifik ranking

Google släppte 2012 en uppdatering som namngavs Penguin. Penguin 1 var ett stort steg i att få bort spam och dåliga hemsidor från sökresultaten. Det gjorde det svårare att "fuska" dig till en bra placering på Google med metoder som Google själva inte såg som okej. Istället tvingade Google fram bättre hemsidor med bättre innehåll, för att deras användare skulle få ett bättre sökresultat.

I fredags, 23 september 2016, gick Google ut på sin blogg och berättade att Penguins fjärde uppdatering nu är live. Den gångna månadens varierande sökresultat ger anledning att misstänka att Google har testat den här uppdateringen innan den officiella lanseringen.

Vad du behöver veta om Google Penguin 4.0

 • Sidor med spam rensas bort i realtid
  Tidigare har alla hemsidor gåtts igenom i omgångar och spamsidor har rensats bort många åt gången. Det gjorde att effekten av Penguin var fördröjd. Nu kommer istället rensningen att ske i realtid. Alltså: Varje gång Googles robotar söker igenom din hemsida kommer de att bedöma om din sida innehåller spam eller inte och ranka sidan därefter.
 • Unika undersidor rankas separat
  Google Penguin 4.0 går ner på djupet och bedömer din hemsida mer på sida-till-sida-basis. Om en av dina undersidor bedöms som spam påverkar det inte längre hela hemsidan, utan bara den specifika undersidan. Det innebär att ett misstag inte behöver drabba hela din hemsida.
Google Possum:

Förbättrade lokala sökresultat

Google har ännu varken namngett eller bekräftat uppdateringen som i SEO-samhället kallas för Possum, men alla bevis pekar åt samma håll: Något har hänt med de lokala sökresultaten (Google My Business/Google Maps).

Det kan verka som att dina lokala sökresultat har dött, men de är bara filtrerade. Därav namnet: Sökresultaten spelar döda, precis som pungråttor.

Utfallet av den här uppdateringen är att användaren får fram sökresultat som är bättre anpassade till var hen befinner sig och vad hen söker efter.

Lokala sökresultat från Google My Business/Google Maps.

Vad du behöver veta om Google Possum

 • Googlarens plats påverkar sökresultatet mer
  Vi som sitter i Växjö och googlar får ett annat sökresultat än du som sitter i Stockholm. Så har det varit länge. Det verkar som att Googles uppdatering gör att googlarens plats spelar större roll. Du som företagare syns alltså högre i sökresultaten nära där du är, lokalt.
 • Företag utanför stadskärnan rankas högre
  Tidigare har företag som ligger i stadskärnan synts högre bland de lokala sökresultaten, nu kan även du som har ditt företag strax utanför staden rankas lika högt.
 • Mer variation på sökresultat beroende på formulering
  Om du provar att skriva din sökfras i plural istället för singular (restauranger istället för restaurang), eller ändrar om ordningen på orden (restaurang växjö eller växjö restaurang) får du nu mer varierande sökresultat. Olika variationer av ett sökord är därmed viktigare än tidigare.
 • Organiskt sök och lokalt sök mer separata
  Google Possum påverkar som sagt det lokala sökresultatet, inte att förväxla med det organiska sökresultatet. Tidigare har du kunnat få en bättre placering lokalt, om du har en bra placering organiskt. Nu verkar det som att resultaten är mer separerade.

Vad ska du göra nu?

Det är inte över än. Om du har blivit drabbad av den senaste tiden uppdateringar ska du veta att problemen kan försvinna lika fort som de kom.

Något annat som är bra att tänka på, är att spamrensning i realtid också bör innebära att du kommer tillbaka fortare efter att du rensat din hemsida på spam.

Google vill ha sidor i sökresultaten som svarar på deras användares frågor och behov. Presentera din verksamhet på ett naturligt sätt på en hemsida som är mobilvänlig, och du har alla förutsättningar för att lyckas.

Snabbtest:

Testa din hemsidas potential att synas på Google. Fyll i din sida samt ett sökord och få ditt resultat på bara några sekunder!

Gör testet

(Du behöver inte lämna några uppgifter om dig själv)

Snabbtest

Är du orolig över dina placeringar på Google?

Ring oss på 0470-70 36 80 eller fyll i dina uppgifter nedan, så pratar vi om det: