Smelink har bytt namn till Ready Digital. Gå till vår nya hemsida. Läs mer.

Jag är intresserad av:

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig:

Eller ring oss:
0470 - 70 36 80

10 juli 2014

LinkedIn för företag: Guide för att lyckas

Simon Östemar - Webmaster på Smelink.se Simon Östemar
Webmaster

Genom att använda LinkedIn kan du både bygga en professionell bild av ditt företag, rekrytera rätt medarbetare och hålla koll på konkurrenterna. Vi lär dig hur.

Linkedin för företag: Guide för att lyckas | Smelink tipsar

Det sociala affärsnätverket

LinkedIn öppnade redan 2003, alltså långt före både Facebook, Twitter och Instagram. Till skillnad från de andra sociala nätverken som huvudsakligen handlar om privatpersoners kontakt med varandra är LinkedIn inriktat på dig som yrkesperson och dina arbetsmöjligheter. De över 300 miljoner användarna publicerar sina CV:n, erbjuder varandra tjänster och delar sin expertis och sina erfarenheter.

Hur ska ditt företag använda LinkedIn?

Det finns många bra anledningar för dig som företagare att använda LinkedIn. Utöver att visa en professionell bild av ditt företag kan du rekrytera nya medarbetare, hitta potentiella nya kunder och samarbetspartners, positionera dig bättre på sökmotorerna och hålla koll på konkurrenterna.

Kombinera personlig profil med en företagssida

De som lyckas bäst på LinkedIn kombinerar en personlig profil med en företagssida. Publicera innehåll och delta i diskussioner både som dig själv och som ditt företag så lär du dig successivt vad som passar bäst vart.

Låt företagssidan göra företaget rättvisa

Dina kunder och potentiella kunder söker i många fall upp dig på sociala medier innan de bestämmer sig för om de vill göra affärer med dig. Skapa en professionell företagsprofil på LinkedIn som gör ditt företag rättvisa och visar vilka ni är och vad ni gör på ett enkelt och tydligt sätt. Se till att dina anställda som använder LinkedIn är kopplade till företaget och att deras profiler också ser okej ut. Då ökar chansen att dina spekulanter konverterar till kunder.

Sökmotoroptimera med hjälp av LinkedIn

Eftersom LinkedIn är så stort och välbesökt dyker det ofta upp i Googles sökresultat. Genom att sökmotoroptimera innehållet på din företagssida kan du klättra i sökresultaten och således få fler besökare till din LinkedIn-sida.

Sökmotoroptimera genom att skriva bra titlar och texter innehållandes era viktigaste sökord, skapa produkter, länka till hemsidan och publicera nytt innehåll regelbundet.

Publicera intressant innehåll

Precis som på andra sociala nätverk är det på LinkedIn viktigt att kontinuerligt publicera intressant innehåll som är relevant för dina följare. Skriv om nyheter i branschen, länka till artiklar och guider du skrivit och presentera produktnyheter. Detta visar att du är aktiv och kunnig och det skapar ofta engagemang i form av kommentarer och delningar.

Visa att du är expert - skapa och delta i grupper

Du är expert på ditt område. Genom att delta i diskussioner om det du kan bäst kan du dela din expertis och bygga upp förtroende hos följare samt potentiella kunder och affärspartners. Börja med att gå med i relevanta grupper och märker du att det saknas en grupp, skapa en egen där du håller i trådarna. Skapa en grupp genom att klicka Intressen → Grupper → Skapa en grupp.

Rekrytera nya stjärnskott

Själva grundtanken med LinkedIn är att kunna hitta och dela med sig av jobbmöjligheter. Gå utanför de traditionella rekryteringsformerna och leta framtida kandidater där. Det kryllar av bra folk, du behöver bara lära dig att söka på rätt sätt. Börja med att bygga upp ett starkt nätverk av kontakter i din bransch. Det kan ta lite tid men med ett bra nätverk kan du hitta ditt nästa stjärnskott betydligt lättare.

Håll koll på konkurrenterna

Dina konkurrenter finns säkerligen på LinkedIn. Följ dem och håll dig uppdaterad om vad de har för erbjudanden, vilken typ av innehåll de publicerar och vilka som jobbar där (och slutar jobba där). Den här informationen hjälper dig att få en överblick över hur din bransch rör sig och hjälper dig att utveckla dina produkter och tjänster åt rätt håll.

LinkedIn på din hemsida

Du kan göra det möjligt för LinkedIn-användare som besökare din hemsida att dela ditt innehåll eller följa ditt företag genom att lägga in följ- och delaknappar.

Dela innehållet på din hemsida på LinkedIn

Den här knappen gör att dina hemsidesbesökare kan dela med sig av innehållet på din hemsida till alla sina LinkedIn-kontakter.

 • Gå till developer.linkedin.com/plugins/share-plugin-generator.
 • Skriv in en URL (www-adress) till sidan du vill ska delas eller lämna rutan tom om du vill att sidan knappen ligger på ska delas.
 • Välj språk svenska.
 • Välj stil på knappen.
 • Klicka Get Code.
 • Kopiera koden och lägg in den i HTML-läget i ditt hemidesverktyg där den ska placeras på hemsidan.
Linkedin Share Button

Så här kan knappen se ut:

Följa ditt företag på LinkedIn

Med ett klick på den här knappen kan dina hemsidesbesökare följa ditt företag på LinkedIn och få era framtida statusuppdateringar.

 • Gå till developer.linkedin.com/plugins/follow-company.
 • Skriv in ditt företagsnamn och välj företaget ur listan som dyker upp (verkar inte fungera i Google Chrome just nu).
 • Välj språk svenska.
 • Välj stil på knappen.
 • Klicka Get Code.
 • Kopiera koden och lägg in den i HTML-läget i ditt hemidesverktyg där den ska placeras på hemsidan.
Linkedin Follow Button

Så här kan knappen se ut:

Prata med oss om sociala medier

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig för ett samtal om hur du kan lyckas i sociala medier:

Ny hemsida?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss skapa din nya hemsida.

Läs mer

Numera bloggar vi på
Ready Digital

Lämna följande fält tomt.