Smelink har bytt namn till Ready Digital. Gå till vår nya hemsida. Läs mer.

Jag är intresserad av:

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig:

Eller ring oss:
0470 - 70 36 80

12 maj 2016

Säkra din digitala närvaro på semestern

Sara Gröndahl - Webbdesigner på Smelink.se Sara Gröndahl
Webbdesigner

Hemsida, webshop och SEO kräver ständigt arbete för att nå resultat. Så här håller du företagets webbsatsningar levande utan att jobba på semestern.

Säkra din digitala närvaro på semestern | Smelink tipsar

Skaffa en backup

Det mesta går att förbereda innan semestern, men vissa saker kan kanske behöva lite handpåläggning även under semestern. Hemma har du ju grannen till att hålla ett öga på huset, mata katten och vattna blommorna. Om din hemsida eller webshop - Gud förbjude - skulle krascha under semestern vill du att den ska komma upp så fort som möjligt igen utan att du behöver avbryta ledigheten. Be en vänlig själ hålla koll på hemsidan åt dig och glöm inte att berätta för alla berörda vem de ska vända sig till om det händer något.

Meddela semesteröppettider

Genom att berätta för dina kunder att du går på semester har de större överseende med att det kan ta längre tid innan de får tag på dig. Skriv var kunden ska vända sig med frågor under tiden eller berätta att ni har helt stängt, om så är fallet.

Meddela gärna semesteröppettiderna i god tid, så att kunder hinner återkomma till dig innan du försvinner.

Meddela semesteröppettiderna överallt så ingen missar det:

  • Hemsida/webshop
  • Facebook och andra sociala medier
  • Nyhetsbrev

Kör en semesterkampanj

Planera vad kunderna ska mötas av på din hemsida medan du grillar korv i solskenet. Kolla i statistiken: Vad sökte besökarna efter förra året under samma period? Under sommaren har många semester och letar ofta efter annan information och andra produkter än resten av året. Anpassa din kampanj därefter. Om du driver en webshop och kommer att ha längre leveranstider under semestern kanske du kan ge kunden något som plåster på såren?

Tänk på att undvika kampanjer som är knutna till en viss händelse. T.ex. ser det inte så bra ut att ha ett midsommarerbjudande när midsommar passerat sedan en vecka tillbaka. Håll dig till en kampanj som känns aktuell hela semesterperioden.

LittleSmultrons kampanj under semestern

Webshopen LittleSmultron gav alla sina kunder fri frakt under semestern.

Tidsinställ material

Skapa material till företagets blogg, nyhetsbrev och annan information som går ut till kunderna med jämna mellanrum. De flesta digitala system för nyhetsbrev och bloggande erbjuder möjligheten att tidsinställa publiceringen. Om du inte hinner skriva så mycket nytt material nu, ta in gästbloggare eller återpublicera gammalt, tidlöst material. Glöm inte att dela ditt fina material på Facebook, Twitter, Instagram och andra sociala medier.

Semesteranpassa din sökmotoroptimering

Under sommaren när de flesta är lediga ser våra sökmönster lite annorlunda ut än vanligt.

Genom att semesteranpassa din sökmotoroptimering kan du klättra på sökord som är relevanta till dina produkter. Säljer du till exempel huvudbonader kanske du vill synas när folk söker på "solhatt". Ändra temporärt den befintliga informationen på kampanjprodukterna och skapa nya landningssidor med relevant text.

Semesterpynta hemsidan

En nutidsanpassning behöver inte vara krångligare än en säsongsanpassad bild och en liten hälsning (med eventuella semesteröppettider). Om du vill kan det vara kul att semesterpynta logotypen! Genom att nutidsanpassa hemsidan på det här viset känns den aktuell och levande.

Smelinks logotyp sommarpyntad

Såhär kan en sommarpyntad version av Smelinks logotyp se ut.

Sätt autosvar på mailen

När du jobbat klart sista dagen innan semestern, sätt ett autosvar på mailen. Berätta att du är på semester och var man kan vända sig med akuta ärenden under tiden. Glöm inte att lägga till viktiga länkar, t.ex. till FAQ på din hemsida, sociala medier eller andra ställen där man kan få mer information.

Checklista innan du går på semester:

  • Ordna backup och meddela berörda
  • Lägg upp semesteröppettider på alla kanaler
  • Skapa en kampanj som löper över hela semestern
  • Tidsinställ material
  • Semesteranpassa din sökmotoroptimering
  • Semesterpynta hemsidan
  • Sätt autosvar på mailen

Det viktigaste tipset jag kan ge till dig som är småföretagare är nog trots allt: Ta det lugnt! Meddela kunderna att du är ledig och logga sen ut. Motstå frestelsen att kolla mailen när du ligger på stranden. När kunderna vet att du har semester har de tålamod att vänta längre, i synnerhet på sommaren när de kanske är lediga själva.

Trevlig semester!

Vill du ha hjälp med att hålla din hemsida levande under semestern?

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig för en genomgång av dina behov:

Ny hemsida?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss skapa din nya hemsida.

Läs mer

Vill du hamna högre på Google?

Få fler och bättre besökare. Vi sökmotoroptimerar din hemsida.

Läs mer

Numera bloggar vi på
Ready Digital

Lämna följande fält tomt.