Smelink har bytt namn till Ready Digital. Gå till vår nya hemsida. Läs mer.

Jag är intresserad av:

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig:

Eller ring oss:
0470 - 70 36 80

Hur du skapar en egen logotyp

Det behöver varken vara komplicerat eller kostsamt att skapa en logotyp till ditt företag att använda på hemsida, i webbutik och i tryck. Vi visar hur.

Hur du skapar en egen logotyp | Smelink tipsar

En logotyp är en viktig del av din grafiska profil och hjälper till att skapa en mer professionell och enhetlig bild av ditt företag. Det behöver varken vara komplicerat eller kostsamt att skapa en på egen hand till ditt företag som du kan använda både på din webbshop och ditt tryckmaterial. Här visar vi dig hur du med hjälp av gratisverktyg kan gå till väga och vad du ska tänka på innan du sätter igång.

Programvara

Det finns idag flera olika gratisprogram som du kan använda för att skapa och redigera bilder. När du ska göra en logotyp är det allra bäst att använda ett program som kan skapa vektorgrafik - på det viset kommer resultat kunna förstoras och förminskas i efterhand utan att förlora kvalitet.

För den här guiden kommer vi att använda InkScape, som du kan hämta hem gratis härifrån.

Skapa egen logotyp - IncScape download

Välj Download och sedan den version som är aktuell för dig. Funkar både för PC och Mac.

Innan du börjar själva skapandet finns det några punkter du bör gå igenom för bästa resultat.

Tänk igenom ditt varumärke

Din logotyp är en första introduktion till ditt företag för dina potentiella kunder, så det är viktigt att den förmedlar rätt saker. Vad är det du vill förmedla? Skriv en lista, och använd den som guide när du bestämmer dig för hur din logotyp ska se ut.

Bara text, eller symbol också?

Allra lättast är att göra en logotyp med enbart text, oftast ditt företagsnamn och en slogan av något slag. Men text har nackdelen att den snabbt blir svårläst i små storlekar eller på avstånd, och då kan det vara bra med en symbol som fortfarande kommer att vara tydlig. Fundera på vilken typ av symbol som på ett bra sätt skulle kunna representera ditt företag och hur du ska forma den. En enkel men bra lösning är att skapa en symbol av ditt företags initialer.

Skapa egen logotyp - Logotyper

Att utgå från företagets initialer är en bra grund.

Välj färger

Det här är nästan den svåraste biten. Vilken eller vilka färger är just ditt företags färger? För lite hjälp på vägen så kan du läsa vår artikel om Konsten att välja färger.

När du väl har valt dina färger så är det klokt att hålla sig till dem, så det gäller att välja rätt från början.

  • Begränsa mängden färg du använder till din logga, helst inte mer än två stycken. Om du absolut måste ha fler, så är det rekommenderat att du skapar en enfärgad version också som kan användas vid behov.
  • Använd CMYK-färger (tryck-vänliga färger) redan från början, så slipper du problem med att färgerna framställs fel vid eventuella framtida tryckningar av annonser och dylikt.
  • Undvik specialeffekter!

Välj rätt teckensnitt

Precis som färger så förmedlar teckensitt olika känslor och intryck. Teckensnittet du väljer att skapa din logotyp med kommer att bli en del av ditt varumärke, så ta inte bara första bästa ”lite festliga” . Gå tillbaka till listan du skapade över vad du vill förmedla. Lekfullhet? Snabbhet? Pålitlighet?

  • Fel teckensnitt kan förstöra ditt budskap.
  • Undvik teckensnitt och färgkombinationer som redan har en etablerad koppling eller image!
  • Om du är osäker på hur teckensnitten du väljer mellan upplevs – fråga någon annan, gärna någon som tillhör din målgrupp.
Skapa egen logotyp - Exempel på dåligt teckensnitt

Hade du stannat? Välj rätt teckensnitt till rätt tillfälle.

Var du hittar nya teckensnitt

Det finns en uppsjö av källor för gratis teckensnitt som du kan ladda ner och installera på din dator för att kunna använda till valfritt ändamål. En bra idé är att välja ett teckensnitt som även har en webb-version. På så vis kan du vid behov använda samma teckensnitt på din hemsida utan problem. Google Fonts har ett stort utbud av fria teckensnitt och tydliga instruktioner för hur du går tillväga för att använda dem både på din hemsida och i dina program på datorn.

Gör en skiss

Det är alltid lättare att skapa något digitalt om du har en gammal hederlig pappersskiss först. Den behöver inte vara något mästerverk, utan är främst ett sätt för dig själv att snabbt testa olika formuleringar och idéer. Detta är speciellt hjälpsamt om du ska skapa en symbol för ditt företag och kanske inte är så van vid att skapa annat än text i datorn.

Undvik små detaljer

Tänk på att din logotyp ska kunna användas i många olika storlekar och fungera lika bra i både litet och stort format. Små detaljer försvinner lätt och skapar ett klottrigt intryck. Satsa istället på tydliga former som både är lättare för dig själv att skapa och som funkar bra när de förminskas.

Olika versioner

Din logotyp kommer att användas i många olika sammanhang, och det är bra att vara förbered på dem i förväg. Om du tänker göra din logotyp i färg så bör du även skapa två svartvita versioner – en svart och en vit, så att den kan placeras både på ljusa och mörka bakgrunder.

Börja skapa

Nu till det roliga! Vi kommer att använda InkScape för den här guiden, men arbetsättet är liknande även i andra program - både de som är gratis och de som du får betala för. När du har installerat programmet är det bara att starta.

Skapa arbetsytan

InkScape skapar automatiskt en arbetsyta i standardstorlek när du öppnar programmet. För att ändra på denna, gå till Arkiv → Dokumentegenskaper.

För detta exempelt ska vi jobba på en arbetsyta stor som ett vanligt A4-papper.

Skapa egen logotyp - Starta

Ändringarna appliceras automatiskt, så när du är klar är det bara att klicka bort rutan.

Skapa egen logotyp - Zooma

Använd förstoringsglaset för att zooma vid behov.

Lägg till din text

Klicka på textverktyget (det stora A'et i menyn till vänster) och sedan en gång till på arbetsytan. En textmarkör kommer nu att synas och det är bara att skriva in din text. Ska du ha mer än en rad text (kanske en slogan eller dylikt) så är det mest lätthanterligt att skapa en ny textruta för varje rad - då kan du redigera avstånden på ett smidigare sätt sedan.

Skapa egen logotyp - Text

Efter att du skrivit texten kan du börja ändra storleken på den och välja teckensnitt (du kan göra det innan också, men alltid lättare att kunna testa på något).

Du kommer nog känna igen menyerna från andra program där du skriver text. En för teckensnitt (längst till vänster), en för storlek (mitten), och en för variant (fetstil, kursiv, osv). Du är inte begränsad till de storlekar som är listade i menyn – du kan skriva in ett eget värde också!

Kerna & Radavstånd

Att kerna innebär att ändra avståndet mellan två bokstäver. För en vanlig brödtext vill man oftast inte ändra i teckensnittets standardvärden, men ska man skapa en logotyp så är det ett bra sätt att få ordet att "hänga ihop" bättre.

Sätt markören mellan de två bokstäverna du vill dra ihop. Håll ner Alt-tangenten (vänster om mellanslag) på tangentbordet och tryck sedan på piltangeterna åt vänster eller höger för att dra ihop eller flytta isär bokstäverna. Du måste hålla ner Alt-tangenten hela tiden, annars kommer bara markören att flyttas som vanligt. Detta tricket funkar i de flesta bildprogram!

Skapa egen logotyp - Kerning

Texten överst är kernad, den under är orörd. 

När du är nöjd så kan du även flytta ihop raderna lite, med hjälp av Flytta-verktyget (svarta pilen).

Du kan dra ut stödlinjer från linjalerna genom att klicka och dra från dem.

Välj färg(er)

För att ändra färg är det bara att markera den del du vill ändra, och sedan välja färg från färgväljaren. Du kan antingen välja från färgrutorna eller ta fram en egen. Undvik som sagt helst att ha för många färger och håll dig till ett par enstaka.

Skapa egen logotyp - Färger

Symbol

InkScape har flera verktyg för att både skapa färdiga former och för att "rita" en på frihand. 
På deras hemsida finns flera guider till hur de olika verktygen fungerar mer i detalj.

Spara

Gå till Arkiv och välj där Spara som. Under filformat kan du välja mellan en lång rad olika format. Spara gärna som både eps och PNG.

Skapa egen logotyp - Färdig logotyp

Här är vårt exempel, skapat snabbt och enkelt i IncScape.

Avslutningsvis, skapa ett designdokument

När du har skapat din logotyp gör du så att du samlar all information i ett så kallat designdokument. Dokumentet bör innehålla:

  • Samtliga versioner av logotypen.
  • Vilket teckensnitt som använts.
  • Exakt vilken eller vilka färger som använts, med CMYK-värden och HEX-kod.

På det här sättet underlättar du för dig själv och dina kollegor i framtiden, och även för webbdesignern som ska ta fram din hemsida eller webbshop.

Lycka till med din logotyp!

Synpunkter på artikeln eller fler saker att tänka på när man skapar en egen logotyp? Lämna en kommentar här nedanför.

Har du frågor om din logotyp?

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig:

Starta webshop?

Sälj dina produkter online genom e-handel. Snabbt, enkelt och säkert.

Läs mer

Ny hemsida?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss skapa din nya hemsida.

Läs mer

Vill du hamna högre på Google?

Få fler och bättre besökare. Vi sökmotoroptimerar din hemsida.

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Lämna följande fält tomt.