Smelink har bytt namn till Ready Digital. Gå till vår nya hemsida. Läs mer.

Jag är intresserad av:

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig:

Eller ring oss:
0470 - 70 36 80

7 maj 2015

Så får du din hemsida att ladda snabbare

Simon Östemar - Webmaster på Smelink.se Simon Östemar
Webmaster

På webben är vi otåliga och långsamma hemsidor kan skapa mycket irriteration. En snabb hemsida ger nöjdare besökare som köper mer. Här är våra tips.

Så får du din hemsida att ladda snabbare | Smelink tipsar

Banta ner ditt innehåll

Vårt första tips för en snabbare hemsida är att tänka på ditt innehåll och fundera på hur mycket av det som verkligen är viktigt och relevant. Många fyller sina hemsidor till bredden med text, bilder och annat innehåll och ju mer innehåll där finns, desto långsammare blir laddningstiden.

Radera innehåll som är oviktigt eller lägg det på en egen undersida, så får du snabbare laddningstider och nöjdare besökare.

Komprimera dina bilder

Stora bilder är den vanligaste anledningen till att hemsidor laddar långsamt. I många fall kan sidans storlek och laddningstid halveras bara genom att komprimera bilderna. Som tur är kan du enkelt göra detta själv. Så här gör du:

Välj rätt filformat

Det finns olika bildformat och beroende på vilket du väljer blir bilderna olika stora.

  • Välj bara .png för bilder med frilagd bakgrund. Bilder i detta format blir tyngre att ladda än .jpg-bilder.
  • Välj bara .gif för animerade bilder (korta filmer utan ljud). De blir också tunga att ladda.
  • Välj nästan alltid .jpg! Det är ett format som komprimerar bilden på ett bra sätt. Med mycket komprimering får du mindre bilder som laddar snabbare.

Välj rätt upplösning (antal pixlar)

Bilder tagna med en digitalkamera kan vara så mycket som 4000 pixlar breda. En hemsida är ofta runt 1000-1200 pixlar bred när den visas på en stor skärm. Det betyder att om du laddar upp en bild direkt från digitalkameran till din hemsida kommer den vara väldigt mycket större än den behöver vara.

Välj pixelbredd baserat på hur brett fältet där bilden ska ligga är. Här kommer ett exempel och tips på ett enkelt sätt att själv komprimera en bild.

Den här bilden var över 4000 pixlar bred och tog 8,1Mb före komprimering. 8,1Mb tar lång tid att ladda. Längre än dina besökare orkar vänta.

Komprimerad bild för en snabbare hemsida

Efter komprimering tar bilden 247Kb, vilket motsvarar ungefär 0,25Mb. Före komprimering tog den alltså 8,1Mb så skillnaden är enorm. Så här gör du:

Gå till www.photoshop.com/tools - Klicka på Start the Editor.

Photoshop Express Editor - Start

Klicka på Upload photo, sedan Upload, sedan välj din bild från datorn.

Klicka på Resize i vänstermenyn. sedan Custom i toppmenyn. Därefter väljer du din pixelbredd. Vi valde 900px men troligen behöver du inte riktigt en så bred bild.

Photoshop Express Editor - Resize

Klicka på Done nere till höger sedan Save.

Skriv ett filnamn som är sökmotorvänligt, det vill säga inte bara slumpvalda siffror och bokstäver utan ord som har med bilden att göra. Vi skrev stad-vid-havet.jpg.

Klicka på Save och välj vart på datorn du vill spara bilden.

Photoshop Express Editor - Save

Voilà! Nu tar bilden en bråkdel av utrymmet! Repetera proceduren för alla dina bilder.

Gör snabbhetstester

Det finns olika tester på nätet som du kan köra din hemsida i för att se hur snabbt den laddar och vad det är som tar tid. Skriv in din www-adress på Google Page Speed Insights eller Pingdom Website Speed Test så får du värdefulla tips om hur du kan snabba upp hemsidan.

Skippa onödiga skript och plugin

För avancerade användare.

Hemsidor kräver ofta olika skript och plugin för att kunna köra speciella funktioner. Kolla över vilka du verkligen behöver och vilka som bara tar plats och gör laddningstiden långsammare.

Optimera HTML- och CSS-koden

Det här låter avancerat och det kan det vara också. Men lite av det kan du göra själv!

En hemsida innehåller massor av kod som säger till webbläsaren vad för innehåll som ska visas (HTML) och hur det ska se ut (CSS). Genom att korta ner koden kan du få snabbare laddningstider.

Du får kortare HTML-kod genom att bland annat ha mindre innehåll och samma typ av struktur på olika undersidor. Du kan också skippa det här med olika färg på olika textstycken då det skapar onödig kod.

Kombinera dina CSS-filer och undvik inline-CSS så laddar webbläsaren CSS-koden snabbare.

Snabbare hemsida = fler kunder

Studier har visat att för varje sekund extra det tar din hemsida att ladda ökar risken att besökaren lämnar och går till en konkurrent. Med snabbare laddningstider får du nöjdare besökare som stannar längre och köper mer. Gå igenom våra tips igen. Några av dem kan du säkert fixa redan idag för att få en snabbare hemsida och fler nya kunder!

Vill du snabba upp din hemsida?

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig för några konkreta tips:

Ny hemsida?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss skapa din nya hemsida.

Läs mer

Vill du hamna högre på Google?

Få fler och bättre besökare. Vi sökmotoroptimerar din hemsida.

Läs mer

Numera bloggar vi på
Ready Digital

Lämna följande fält tomt.