Smelink har bytt namn till Ready Digital. Gå till vår nya hemsida. Läs mer.

Jag är intresserad av:

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig:

Eller ring oss:
0470 - 70 36 80

18 november 2015

Sökmotoroptimering - 8 tips du inte tänkt på

Simon Östemar - Webmaster på Smelink.se Simon Östemar
Webmaster

Sökmotoroptimering tar dig uppåt på Google och det finns många välkända metoder du säkert redan använder dig av. Här är 8 tips du kanske inte tänkt på.

Sökmotoroptimering - 8 tips du inte tänkt på

1. Börja nu, bli aldrig klar

Har du inte börjat jobba med sökmotoroptimering av din hemsida än? Ingen fara! Planera inte för mycket, bara sätt igång. Det finns mängder av små och stora metoder för att förbättra dina placeringar på Google. Det är bättre att komma igång snabbt än att fundera på vad som eventuellt skulle kunna ge resultat.

Sökmotoroptimering är något du måste jobba med kontinuerligt. Det är inget som du någonsin kan bocka av som färdigt. Så fort du blir för nöjd med nuvarande situation kommer konkurrenterna börja passera dig på dina viktiga sökord. Så börja jobba med hemsidans innehåll idag och sluta aldrig, först då har du chans att placera dig bättre än de andra.

2. Ha tålamod

Sökmotoroptimering ger sällan resultat direkt, det kan ta veckor eller till och med månader innan du börjar skörda frukterna av ditt arbete. Är din hemsida nyskapad blir detta ännu mer påtagligt, då Google "litar" mer på hemsidor som funnits länge. Det är anledningen till att du ibland kan se dina konkurrenter högre än dig på vissa sökord, trots att din hemsida känns bättre sökmotoroptimerad. Ha lite is i magen, vill du bli en sökmotorexpert är tålamod en viktig egenskap.

3. Fuska inte, det kan skada dig långsiktigt

Google har i princip monopol på den svenska söktrafiken. Runt 95% av svenskarna använder Google som sökmotor. Om Google anser dig som en fuskare och plockar bort din hemsida från sökresultaten kan det därför få riktigt jobbiga följder. Ponera att du får in 50% av dina besökare via sökmotorer, då skulle 47,5% av dem försvinna om du inte fanns på Google. En så stor förlust i besökare skulle resultera i betydligt färre intresseanmälningar och affärer via din hemsida.

Sannolikheten att Google ser dig som fuskare är inte stor men du kan helgardera dig genom att följa deras Riktlinjer för kvalitet. Här är några av dem:

  • Duplicerat innehåll. Använd inte innehåll från andra hemsidor utan att göra tillägg och som skapar mervärde. Ha inte samma innehåll på flera av dina undersidor.
  • Dåliga länkar. Undvik att köpa eller byta till dig irreleventa länkar till din hemsida i ett försök att öka din Pagerank.
  • Gömda texter/länkar. Göm inte text eller länkar på hemsidan som bara sökmotorerna kan se, inte besökarna.
  • Instoppade sökord. Överdriv inte användandet av sökord. Exempel: Vi säljer cyklar. Om du är intresserad av cyklar, besök en av våra butiker där du kan köpa både cyklar för herr, cyklar för dam och cyklar för barn.

Försök helt enkelt inte att manupulera sökmotorerna. Skapa istället regelbundet bra innehåll som dina besökare har riktig nytta av. Använd sedan sökmotoroptimering för att hjälpa både sökmotorerna och besökarna att lätt kunna hitta och förstå innehållet.

4. Få trafik från andra ställen än Google

Google har alltså 95% av söktrafiken i Sverige. Det är därför viktigt för dig att du får besökare även från andra källor. Bygg upp en buffert så att du klarar av ett eventuellt missöde på Google. Jobba på att få ett stadigt flöde besökare från andra sökmotorer, dina sociala medier, traditionell marknadsföring, nyhetsbrev etc.

5. Fokusera på människor

Sökmotoroptimering handlar paradoxalt nog inte om att optimera din hemsida för sökmotorerna, det handlar om att optimera den för människorna som besöker den. Googles jobb är att servera sina besökare med den mest relevanta informationen baserat på deras sökning. Se till att din hemsida innehåller riktigt bra innehåll som limmar med de sökorden du vill synas på. Då kommer Google vilja placera dig högt i sökresultaten. Ditt fokus ska i första hand vara på människor, inte på sökmotorer.

Sökmotoroptimering är för människor, inte sökmotorer

Det finns en människa bakom varje sökning.

6. Jämför dig med konkurrenterna

Vilka hemsidor ligger på Googles förstasida när man söker på dina viktigaste sökord? Besök dem och jämför dem med din egen hemsida. Vem har bäst innehåll för sökordet du skrev in? Om det inte är du vet du var du ska börja. Se till att du slår dina konkurrenter på fingrarna när det gäller riktigt bra innehåll, annars kommer de behålla ledningen.

7. Gör ditt innehåll engagerande

En viktig del i sökmotoroptimering, som inte många tänker på, är att skapa engagerande innehåll. Engagerande innehåll är innehåll som besökarna vill konsumera länge, interagera med och dela med sina vänner. Gör ditt innehåll intressant, fascinerande, fänglande, underhållande eller spännande. Ju längre dina besökare stannar och ju mer de interagerar, desto bättre är innehållet i Googles ögon. Engagernande innehåll hjälper dig att klättra på dina sökord.

8. Sprid ditt innehåll

Engagerande innehåll som ingen ser är rätt meningslöst. Folk kommer inte hitta ditt innehåll automatiskt, ibland måste du hjälpa Google på traven så att fler får chans att se ditt innehåll. Använd alla dina tillgängliga kanaler för att marknadsföra det bästa innehållet på din hemsida. Posta på Facebook, skicka ett nyhetsbrev, Tweeta eller länka till det i en kommentar på ett forum. Fler läsare = mer engagemang = bättre placeringar på Google!

Hoppas du fick några tips för sökmotoroptimering som du inte tänkt på tidigare. Nu är det bara att sätta igång. Som första tipset lyder: Börja nu, bli aldrig klar!

Snabbtest:

Testa din hemsidas potential att synas på Google. Fyll i din sida samt ett sökord och få ditt resultat på bara några sekunder!

Gör testet

(Du behöver inte lämna några uppgifter om dig själv)

Snabbtest

Hur väl sökmotoroptimerad är din hemsida?

Låt oss analysera din hemsida och ge dig en plan på hur du ska vidareutveckla den, när det gäller sökmotoroptimering, design, innehåll och sociala medier. En komplett analys kostar 990 kr.
Läs mer om Smelink Analys eller anmäl intresse här: