Smelink har bytt namn till Ready Digital. Gå till vår nya hemsida. Läs mer.

23 december 2015

Trender inom webbdesign 2016 - del 1

Simon Östemar - Webmaster på Smelink.se Simon Östemar
Webmaster

Webbdesign förändras ständigt och varje år dyker det upp nya trender. Vi tar fram spåkulan och presenterar 14 koncept vi tror kommer växa under 2016.

Trender inom webbdesign 2016 - del 1 | Smelink tipsar

1. Scrollsidor

Hemsidor där all information presenteras på en och samma sida blev en av de största trenderna inom webbdesign i år. Många företag använder tekniken för att skapa en mer interaktiv hemsida, ofta med en historia inbakad som successivt utspelas. Scrollsidor är en trend vi tror kommer fortsätta även 2016. Dock passar de inte för alla företag.

Att tänka på om du vill ha en scrollsida:

  • När man sökmotoroptimerar en hemsida för att den ska hamna högre på Google jobbar man ofta med olika undersidor som handlar om de viktiga sökorden. Exempelvis skulle en däckfirma kunna ha en undersida som handlar om "Byta till vinterdäck" för att öka möjligheterna att synas när någon söker på den frasen. En scrollhemsida som bara har en sida blir svårare att sökmotoroptimera för olika sökord.
  • Scrollsidor innehåller ofta många bilder och animationer. Dessa tar ett tag att ladda ner och därför kan hemsidan ladda ganska långsamt, särskilt på äldre datorer och med dåliga Internetuppkopplingar.
  • Det blir knepigare att själv gå in och uppdatera innehållet på en scrollsida än en "traditionell hemsida".
  • Att skapa en kreativ och smart scrollsida tar tid och kostar betydligt mer än en enklare företagshemsida.
Trender inom webbdesign - Scrollsidor

Ett kreativt exempel på scrollsida, där tekniken verkligen bidrar till att göra hemsidan mer spännande. Besök hemsidan

Trender inom webbdesign - Scrollsidor

En häftig scrollsida där tekniken dock gör att den blir lite mindre användarvänlig. Besök hemsidan

2. Hamburgermeny

De små menyknapparna som ser ut som en hamburgare tog under 2015 steget från mobiltelefoner till hemsidor i fullstorlek. De används för att gömma navigationen så att besökarna inte behöver se alla menyval hela tiden. Vi tror att allt fler hemsidor kommer få hamburgermenyer under 2016.

Att tänka på:
Det kan vara vettigt att behålla de viktigaste menyvalen synliga bredvid hamburgaren. Vissa förstår fortfarande inte att den döljer menyn och de kommer således inte veta hur de hittar menyvalen.

Animationer

3. Rutnät

Rutnätsdesign har visat sig vara ett användbart sätt att visa många bilder eller inlägg på en hemsida. Pinterest är en av de första stora tjänsterna som började använda den här typen av design och många andra företag har tagit inspiration från detta. Vi tror att 2016 blir året då rutnätet växer sig allt vanligare, även bland vanliga företagshemsidor.

Att tänka på:
Rutnätsdesign fungerar bäst när användaren ska scrolla sig igenom många bilder eller inlägg. Därför är det inte säkert att det passar för dig, om du har ett vanligt tjänsteföretag. Säljer du produkter via hemsidan kan detta däremot vara ett trevligt sätt att presentera dem på.

Trender inom webbdesign - Rutnät

Den här hemsidan har en rutnätsdesign som fungerar bra.

4. STOR bild, slagkraftig rubrik

Det blir viktigare och viktigare att skapa en känsla hos dina besökare. En känsla av vad det är för typ av företag de har kommit till och vad din produkt eller tjänst kan göra för dem. Ett sätt att skapa den här känslan är genom stora bilder och slagkraftiga rubriker. Under 2016 kommer fler än någonsin behöva hitta en bild och skriva en rubrik som perfekt beskriver företagets fördelar.

Trender inom webbdesign - Stor bild, slagkraftig rubrik

Airpaka skapar en känsla med en riktigt bra bild och rubrik.

Trender inom webbdesign - Stor bild, slagkraftig rubrik

Meddelandetjänsten Slack har varit riktigt kreativa.

5. Animationer

Något som rör på sig drar till sig besökarnas uppmärksamhet. Under 2016 kommer animationer i alla dess slag bli allt vanligare. Det krävs dock både finess och hårt arbete för att det ska se bra och naturligt ut. Här är ett trevligt exempel från Rokivo:

Animationer

6. Ikoner

Ikonbaserad design är ytterligare en trend inom webbdesign som vi tror kommer bli större under 2016. Tydliga ikoner kan bland annat hjälpa till att göra hemsidor mer lättnavigerade och att förtydliga budskap som skrivs i text.

Trender inom webbdesign - Ikoner

Här är en av våra layouter med ikonbaserad design.

7. Semiplatt design

Platt design är ett koncept som du säkert hört under 2014 och 2015. Microsoft var ett av de första stora företagen att anamma denna typ av design med Windows Phone-gränssnittet, som minst sagt var väldigt platt. Senare hoppade även Apple och Google på tåget, om än med lite andra versioner av platt design. Googles kallas "Material design" och handlar om att element ska bete sig någorlunda verkligt och ligga över och under varandra i en logisk struktur. Mer utav en semiplatt design än helt platt.

Semiplatt design har nästan blivit standard nu och trenden kommer absolut vara lika närvarande under 2016.

Trender inom webbdesign - Semiplatt design

Apple uppdaterade sitt mobila operativsystem iOS från icke platt (vänster) till platt (höger) design för ett par år sedan.

Trender inom webbdesign - Semiplatt design

Googles "Material design" bygger på platt design med ett djup som gör att element ligger på olika nivåer. Exempelvis ligger menyn här överst, sedan de vita rutorna, sedan den grå bakgrunden. Detta illustreras med olika typer av skuggor.

Dags att ta din hemsida till 2016?

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig för en genomgång av dina behov:

Ny hemsida?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss skapa din nya hemsida.

Läs mer

Vill du hamna högre på Google?

Få fler och bättre besökare. Vi sökmotoroptimerar din hemsida.

Läs mer

Numera bloggar vi på
Ready Digital

Lämna följande fält tomt.