Smelink har bytt namn till Ready Digital. Gå till vår nya hemsida. Läs mer.

7 januari 2016

Trender inom webbdesign 2016 - del 2

Simon Östemar - Webmaster på Smelink.se Simon Östemar
Webmaster

Här kommer andra delen av vår förutspående artikel om vilka trender inom webbdesign vi tror kommer växa under 2016. Hur trendig är din hemsida?

Trender inom webbdesign 2016 - del 2 | Smelink tipsar

8. Mobil först

Färsk statistik visar att runt 40% av svenskarnas surfande sker på mobiler och surfplattor (källa: StatCounter). Den snabba ökningen av mobilanvändandet har gjort att många hemsidor nu byggs med mobilen som utgångspunkt. Man tänker alltså först på mobilanvändarna, för att sedan anpassa hemsidan för större skärmar. Detta har medfört en del nya trender:

  • Linjärt innehåll. I mobilen presenterar man sällan flera stycken innehåll bredvid varandra, de hamnar istället under varandra och användaren scrollar för att se mer. Det har därför blivit ännu viktigare för hemsidesägare att bestämma sig för vad som är det viktigaste, näst viktigaste, tredje viktigaste osv.
  • Kortare texter. På en stor datorskärm kan man presentera rätt mycket information utan att det blir överflödigt. Små mobilskärmar har gjort att man tvingas korta ned texter och fokusera på det allra viktigaste. Detta har sedan följt med upp i skärmstorlekar också.
  • Färre val i menyerna. De små mobilskärmarna har gjort att menyer bantats ned till att innehålla bara de allra mest relevanta sidorna. Första nivån av menyn visas ofta efter ett klick på en menyknapp och innehåller runt 4-7 alternativ. Först i andra nivån får besökaren tillgång till ett större antal sidor.
Trender inom webbdesign 2016 - Mobil först

Här är ett bra exempel som jag lånar från Brad Frost. Symboliken visar att det tillslut blir trångt om man utgår från datorns stora skärm istället för mobilens lilla. En hel hemsida, byggt med datorskärm i åtanke, kan bli långsam att ladda och krånglig att använda i mobilen.

9. Mikrointeraktioner

Mikrointeraktioner är små interaktioner du har med en hemsida eller en applikation, som har en huvuduppgift. Det kan vara att fortsätta swipa nedåt på en iPhone för att ladda om ett flöde, att Gilla något på Facebook eller att klicka på en nedåtpil för att komma längre ned på en hemsida. Logiska, genomtänkta och fungerande mikrointeraktioner får användaren att känna ett närmare koppling till hemsidan och ökar chansen att de stannar längre och går vidare till nästa steg. Vi tror att webbdesigners kommer lägga ner mer tid än någonsin på att skapa mikrointeraktioner under 2016.

Mikrointeraktioner

Exempel på en mikrointeraktion.

10. Spännande typsnitt

De senaste åren har webbfonter gjort det enklare för designers att implementera spännande typsnitt på hemsidor. En snabb titt på Google Fonts visar att det finns mängder av fina typsnitt tillgängliga. Detta har skapat en ny typ av webbdesign, som i stort baseras på snygga typsnitt som på smarta sätt leder besökarna genom innehållet. Du kan vänta dig ännu mer typsnittsbaserad webbdesign under 2016.

Trender inom webbdesign 2016 - Typsnitt

Den här hemsidan baseras mycket på användandet av spännande typsnitt.

11. Originell design

I takt med att mobilvänliga, långa scrollsidor har tagit över webbdesignvärlden har hemsidor blivit mer och mer lika varandra. Detta har fött ett behov av mer originell design för att företag ska kunna sticka ut från mängden i sin presentation på Internet. Handritade illustrationer och skräddarsydda animationer kommer hitta sin väg in på fler och fler företags hemsidor under 2016.

Trender inom webbdesign 2016 - Originell design

den här hemsidan har webbdesignern använt både handritade illustrationer och snygga animationer för att skapa en originell design.

12. Analys och databaserade beslut

År 2016 kommer vi ta mer genomtänkta beslut än någonsin när det gäller webbdesign, allt tack vare analys och data. Allt fler hemsidesägare följer detaljerad statistik över besökarna, exempelvis via Google Analytics. Att sedan analysera statistiken och hitta förbättringsområden är nyckeln till att ta smartare beslut och få fler nya kunder via hemsidan.

Trender inom webbdesign 2016 - Data och analys

Data och analys blir allt viktigare under 2016.

13. Enklare inloggning

Dagens Internetanvändare är medlemmar på mängder av hemsidor och webbutiker. Visst är det jobbigt att komma till en hemsida och inse att du har glömt användarnamn eller lösenord? Det här vardagsproblemet har fler och fler sajter eliminerat genom att erbjuda möjligheten att bli medlem och logga in genom andra konton, som Facebook och Google. Utöver att göra inloggningen enklare kan personuppgifter automatiskt lyftas in så du slipper fylla i dem varje gång du blir medlem någonstans.

14. Kundcentrerad webbdesign

Den sista trenden vi förutspår kommer växa under 2016 är kundcentrerad webbdesign. Den är också en av de viktigaste trenderna, en vi tycker du bör tänka extra på när du jobbar med din hemsida. Kundcentrerad webbdesign handlar inte om att bygga en hemsida som du gillar och tycker är snygg och häftig, utan en som fungerar för kunderna och hjälper dem att enkelt hitta det de letar efter och nå sina mål med besöket. Här är några tips:

  • Se på din hemsida från en kunds ögon. Vad vill kunden göra på din hemsida? Gör det så enkelt som möjligt att lyckas med detta.
  • Fokusera på enkel och logisk navigering, inte bara på snygg och modern design.
  • Undersök dina besökares beteende. Vilka sidor har flest avvisningar (folk som lämnar hemsidan)? Hitta sätt att leda besökarna vidare i köpeprocessen.

Och slutligen...

Nu har vi presenterat 14 trender inom webbdesign som vi tror kommer växa under 2016. Att följa aktuella trender gör inte nödvändigtvis att din hemsida presterar bättre. Ofta ligger det dock något i vad som trendar inom webbvärlden. Webbdesigners jobbar ständigt för ökad användarvänlighet och att få fler av hemsidesbesökarna att bli kunder, och trenderna är ofta följder av denna strävan.

Om du är ett litet företag, med minimal budget avsatt för hemsida och marknadsföring, kan en del av trenderna vara ganska dyra att följa. Handritad design och spännande animationer tar exempelvis lång tid att skapa och kostar därefter. Enklare inloggning genom sociala konton som Facebook och Google kan kräva programmering av en utvecklare för att fungera med ditt nuvarande inloggningssystem.

Med det sagt, hoppas du hittar några trender du finner spännande och att du får chansen att ta din hemsida till nästa nivå under 2016. God fortsättning!

Dags att ta din hemsida till 2016?

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig för en genomgång av dina behov:

Ny hemsida?

Öka din försäljning och få fler kunder. Låt oss skapa din nya hemsida.

Läs mer

Vill du hamna högre på Google?

Få fler och bättre besökare. Vi sökmotoroptimerar din hemsida.

Läs mer

Numera bloggar vi på
Ready Digital

Lämna följande fält tomt.